Birgit
Stigter

Birgit Stigter

Van jongs af aan wist Birgit al dat zij naar de kunstacademie wilde. Birgit keek al vroeg over de schouders van haar oma mee, die graag schilderde. Voordat zij naar de kunstacademie ging werkte Birgit al in een atelier van een kunstenaar en illustreerde voor de Europese Bibliotheek. De kunstacademie volgde Birgit in Utrecht, Brussel, Amsterdam en Den Haag. Zij heeft o.a. les gehad van de Duitse kunstenaar Markus Lüpertz uit Berlijn. 

Birgit Stigter is een veelzijdig kunstenares, zij heeft een film gemaakt, sculpturen, installaties, schilderijen en grafiek. 

Nu richt zij zich op bewerkte foto’s/fotografie; zij fotografeert analoog met een Hasselblad camera. Deze rolfilms worden ouderwets met de hand afgedrukt, daarna bewerkt Birgit met naalden en lak de oppervlaktes van het fotopapier. Dit is een unieke techniek. Elk werk is exclusief. De lijsten van acrylaat ontwerpt zij ook zelf. 

Birgit: ‘ De naaldtechniek is een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden. Het concrete en directe beeld wat je bij mijn foto’s ziet, kun je met de naaldbewerkingen abstracter of surrealistisch afbeelden. Ik kan elementen toevoegen die ik niet kan fotograferen. Ik werk in hetzelfde materiaal, in de huid  van de foto, kras deze open, zonder dat de foto verloren gaat. Het oppervlak van de foto verandert, wanneer je in de foto krast is het ook meteen definitief. Net zoals een beeldhouwer in steen hakt, wanneer je te ver doorgaat of uitschiet, dan is er geen weg terug. 

Internationaal heeft zij tentoonstellingen in o.a. Bellagio, Stockholm, Budapest, Amsterdam, Berlijn. 

Kunstwerken van Birgit Stigter hangen op verschillende plaatsen over de hele wereld zoals in London, New York, San Francisco, Melbourne, Christchurch, Wenen, München, Amsterdam, Kopenhagen, Praag en Berlijn. 

Grote opdrachten voor bekende bedrijven die zij gekregen heeft, zijn onder meer voor Philips, Toshiba, Broadcast T.V., Bombardier, ING. 

Birgit heeft verschillende prijzen tijdens haar carrière ontvangen. 

Laatste solotentoonstelling:

ArtiStig, April 2022, in Arti et Amicitiae, Amsterdam